سهشنبه، ۲۴ مهر ۱۴۰۳
آموزش خلاقیت با بهره گیری از آزمون
چگونه آزمونی برای پرورش خلاقیت و گسترش دانش طراحی کنیم ؟
طرح های آزمونی که در این بخش به آنها می پردازیم ،تقریباٌ به ترتیب ساماندهی شده اند .ما کار خود را با آزمون هایی آغاز می کنیم که نیازمند تفکر خلاق و واگرا هستند .سپس به سراغ آزمون هایی خواهیم رفت که نیازمند تفکر هم گرا وکمتر خلاقانه هستند .منم به عنوان یک هنر آموز به طراحی آزمون می پردازم ،اما هر معلم در رشته خود میبایست با بهره گیری از آزمون دانش آموزان برای افزایش دانسته هایش تلاش کند.می توان در تمام دروس از دانش آوزان خواست تا تمرین کنند و رفتارهای ناشی از تفکر خلاقانه آنها را آزمود.
نمی توان از همه دانش آموزان انتظار داشت که از آزمون هایی که ازآنها می خواهد درباره آن چه که در کلاس آموخته اند تفکری خلاق داشته باشند و ازآن لذت ببرند.این امر خلاف خواسته ها و انتظارات آنان است .اما ا گر منصف باشیم و مزایای یادگیری را که به تفکرخلاق منجر می شود توصیف بکنیم، آنها انگیزۀ مناسبی خواهند داشت. ممکن است این ایدها نیازمند ایجاد تحول در آزمون های خود هستیم .
نکاتی که می توان در طراحی آزمون در نظر گرفت :
1)نکات بیشتر را برای انتظارات کمتر و پاسخ های درست نا معمول تر را برای پرسش،در نظر بگیرید .برای هنر جویان توضیح دهید که چگونه این بخش ها را نمره گذاری کنند .
اعتبار پاسخ های صحیح را با توجه به عدم فراوانی آن ها و طبقه بندی عملی آن ها قرار دهید .
پرسش نمونه: یک هنرمند چگونه توجه بیننده را جلب میکند؟به پاسخ های معمولی امتیاز کمتر و به پاسخ های غیر معمول اما عملی امتیاز بیشتری تعلق می گیرد.
2)پرسش هایی را مطرح کنید که دارای بیش از یک پاسخ قابل قبول باشند و امتیازات را براساس شمار پاسخ های صحیح و منطقی هر هنرجو قرار دهید .از هنر جو بخواهید پاسخ ها را بر اساس این نکته طبقه بندی کند که کدام یک از پاسخ ها بهترین پاسخ است ،کدام یک وضعیت میانه ای دارد وکدام یک از کیفیت کمتری بر خوردار است .
پرسش نمونه :چه دلایلی وجود دارد که یک هنرمند درطراحی یک چشم انداز ممکن است از آن الهام گرفته باشد؟
3)ازهنر جویان بخواهید تا در کنار هر یک از واژه ها ومفاهیم آزمون ، یک طراحی به ابعاد 1 اینچ بیافرینند،این طراحی باید مفهوم مخالف آن واژه برگزیده را القا کندواین فعالیت مؤید تمرین تفکر خلاق است چرا که انجام آن نیازمند دانش و خیال پردازی است .
4)توجه به تفاوت ها : از دانش آموزان بخواهید جای خالی کنار هر واژه را با نوشتن معنی متفاوت آن واژه پر کنند. پژوهش ها حاکی از آنند که افراد بسیار خلاق با سرعت بیشتری نسبت به متضادها واکنش نشان می دهند.
5)نقاشی آزمون : از هنرجویان بخواهید یک طراحی با اندازه یک اینچ در کنار هر واژه بیافرینند به شکلی که تصویرگر معنای آن واژه باشد. این فعالیت نیازمند آگاهی از معنای واژه ها وتصور وحافظه برای اندیشیدن درباره نمونه تصویری هر مفهوم است.
6)آزمون مقاله :آزمون مقاله به ارزیابی تفکر خلاق می پردازد.این آزمون را می توان به شکلی طراحی کرد که تنها حافظه ودانسته های هنرجویان را ارزیابی کند .پرسش های خوب،نیازمند درگیر ساختن تخیل و قوه حل مسأله هستند که بر اساس دانش حاصل در دوره و مهارت های تفکری که دردوره،تمرین شده اند قرار دارند- به عنوان مثال ،فهرست کردن وتوصیف وطراحی و مشاهده مهارت هایی که هنرجویان در طول تمرین به دست آورده اند – سپس به ارائه تمرین متفاوتی بپردازند که هنرجویان می توانند در منزل با بهره گیری از همان مهارت ها تمرین کنند تا آنجا که می توانید ویژگی های متفاوتی به آزمون ببخشید ،اما توجه داشته باشید که همان مهارت های مشاهده اى و طراحی را در گیر کنید .
7) جور کردن واژه ها و تصویر :گروهی از تصاویر کوچک را تهیه کنید واز هنر جویان بخواهید .هر واژه را درکنار تصویری قرار دهند که به بهترین شکل آن واژه را توصیف کند.
8)آزمون پاسخ کوتاه و توصیف :از هنر جویان بخواهید تا توصیف کوتاهی در کنار هر واژه بیاورند .این آزمون برای ارزیابی دانسته ها مناسب است،اما خلاقیت مورد ارزیابی قرار نمی گیرد مگر آنکه هنرجویان ،توصیفات متضاد هر واژه را ارائه كنند.
9)پرسش های چند گزینه ای :طراحی این پرسش ها و گردآوری مجموعه ای از پاسخ هایی که صحیح به نظر برسند وتنها یکی از آنها پاسخ صحیح باشد کاری وقت گیر است اما اگر پرسش وگزینه های آن به صورت مناسب طراحی شده باشند می توانند دانش هنرجویان را بسنجند. برای آنکه خلاقیت هنرجویان را درگیر کنید می توانید از آنان بخواهید تا گزینه نا درست را شناسایی کنند. چون تصحیح این پرسش ها آسان است .
10)آزمون جورچین :در میان آزمون هایی که دراین بخش به آن ها اشاره شد ازمون جورجين کمتر از سایر انواع آزمون تفکر خلاق را در گیر می کند. در این آزمون هنر آموز فهرستی از توصیفات اسامی و.. را تهیه می کند .این فهرست بر اساس این موضوع قرار دارد که این موضوعات چگونه توصیف میشوند.طراحی این آزمون وتصحیح آن آسان است.اگر فهرست ها زیاد طولانی نباشند .هنرجویان با صرف زمانی اندک ، موفق به تکمیل آن ها می شوند. به دلیل مزایای این آزمون اغلب آن را در کنار یک یا چند آزمونی قرار می دهیم که تفکر خلاق را درگیر می کنند.
مفاهیم آزمون
آزمونی که در این بخش توصیف می شود مهارت های واقعی طراحی را نمی آزماید.
طراحی و دیگر مهارت های هنری را می توان با ارزیابی فعالیت های کارگاهی ارزیابی کرد.این آزمون به منظور ارزیابی دانش و توانایی های تفکر خلاق که در طول دوره آموزشی حاصل شده اند مورد استفاده قرار می گیرند .این بخش شامل فهرستی از واژه های اصلی است که در آزمون طراحی کاربرد دارند.شما به عنوان یک هنر آموز می توانید فهرستی مشابه تهیه کنید .
اگر شما به آموزش رشته ای دیگر می پردازید، می توانید چنین فهرستی را در آن درس نیز داشته باشید. اگر از هنر جویان خواسته اید که کتاب یا سایر منابع را مطالعه کنند می توانید بعضی ازواژه ها را به صورت مستقیم از کتاب یا منابع مذکور استخراج کنید.همان گونه که به بررسی فهرست مشغولید می توانید بسیاری از واژه ها را حذف و واژه های جدید را وارد فهرست کنید و فهرست خود را تهیه کنید .
شما می توانید چند نوع از آزمون های فوق یا همه آنها را در بخش های گوناگون یک آزمون بگنجانید.همچنین میتوانید مجموعه ای از آزمون های کوتاه را در طول دوره آموزشی ترتیب دهیدو هر بار از یکی اشکال سؤال بهره گیرد تا به این نتیجه برسید که هر یک از هنر جویان به کدام یک از پرسش ها علاقمندند.
هنگامی که دریافتید کدام نوع پرسش ها در کلاس دارای کارایی است، اصلاحاتی در آن ها ایجاد کنید تا خود و هنر جویانتان به این نتیجه برسید که این پرسش ها دارای ارزش ونیز نتایج قابل اطمینان هستند .یک پرسش با ارزش به سنجش آنچه که در دوره آموزشی آموزش داده شده می پردازد .این پرسش دانش عمومی هنرجویان را که ممکن است از راههای مختلفی حاصل شده باشد نمی سنجد .یک پرسش قابل اعتماد به صورت پیوسته به سنجش این نکته می پردازد که کدام یک از هنر جویان بیشترین یادگیری را حاصل کرده اند. شما در این آزمون مطمْن اید که شانش، عامل عمده نتایج نبوده است.
فهرست واژگان
تمامی واژه های فهرست زیر در تمام اشکال آزمون کارایی ندارند. به عنوان یک هنرآموز شما نیازمند گردآوری فهرست های مناسب هستید. همچنین شما پیش از ارائه آزمون به هنرجویان می بایست خود کارایی آن را بیازمایید. هنرآموزان می توانند به بررسی آزمون های همکاران خود بپردازند. این شیوه نیز آنان را درحل مسائل یاری می کند. اگر دوره آموزشی شما به صورت پیوسته نیازمند تفکر واگرا و تخیل است گنجاندن این تفکر و تخیل در آزمون ها نیز مفید خواهد بود. اگر دوره آموزشی بر ارائه راهکارهای صحیح متمرکز و نیازمند دقت و ظرافت است منصفانه نیست تا تفکر خلاق را در آزمون ها بگنجانید. چرا که بسیاری از آزمون ها تفکر واگرا و خلاق را نمی آزمایند. متأسفانه اغلب محتوای آموزشی یک دوره بدون تجربه کافی به تفکر خلاق و انتقادی، آموزش داده می شود.
اغلب به هر آزمون بخشی را می افزاییم که به هنرجویان اجازه می دهد که شمار محدودی از نکته ها را با فهرست کردن مطالبی که یاد گرفته اند اضافه کنند. این فهرست باید از میان نکاتی انتخاب شود که در دوره آموزشی حاصل شده اند که این فعالیت به هنرجویان خلاق اجازه می دهد تا از قوه تخیل خود بهره گیرند و هنرجویان باهوش را قادر می سازد تا به فهرست کردن نکاتی بپردازند که به خاطر سپرده اند و یا در آزمون گنجانیده نشده اند.
فهرست واژگان
آبستره شفافیت انتقال
آرشیو پابلو پیکاسو سایه
هنر طراحی خط تکرار
دورنما طراحی زنده نسبت
پس زمینه شخصیت خط پیش از تاریخ
خط جهت گیری خط جایگاه صفحه
تصویر دوگانه دورنمای خطی رامبراند
معنای دوگانه ابزار رئالیسم
دریافت دوگانه دیدگاه چندگانه درون مایه
طرح کلی تقابل
تصویرگری کنتراست
کوبیسم خط مخفی
فرم هنری ماتیس
گرافیک شکل
روشنایی بر تاریکی ارزش
تصحیح أزمون ها
تصحیح آزمون جور کردن یکی از آسان ترین روش های تصحیح در میان آزمون ها است. بنابراین دستیار شما قادر به انجام آن است. ما این آزمون را با وارد کردن پاسخ درست در کنار پاسخ نادرست و با بهره گیری از رنگی دیگر تصحیح می کنیم. هیچ گاه اوراق خود را با خودکار قرمز تصحیح نکنید چرا که این رنگ تأثیری منفی دارد.
هنگام تصحیح آزمون هایی که خلاقیت هنرجویان را درگیر کرده اند، می کوشم تا برخی از بهترین اوراق را دسته بندی کنم و در مرحله نخست به تصحیح آنها می پردازم، به این ترتیب درباره چگونگی تصحیح دیگر اوراق دیدگاه بهتری خواهم یافت و از بهترین و خلاقانه ترین پاسخ ها و طراحی ها کپی می گیرم. سپس این نمونه های کامل تر را در اختیار سایر هنرجویان قرار می دهم(توجه داشته باشید که نام هنرجویان را از روی کپی ها حذف کنید)من به ویژه از هنرجویان با قوه تخیل ضعیف می خواهم تا فرصت مشاهده و تلاش برای تقلید شیوه های تفکری را بیابند که به نتایج نوآورانه و تقویت کننده تخیل می انجامند. من به عنوان یک هنرجو در دوران تحصیل خود از کسب نمره پایین بدون آگاهی از اینکه چگونه می توان بهره بهتری کسب کرد مستأصل می شدم.
هنرآموزان می بایست با توجه به شرایط کلاس خود درباره نمایش بهترین پاسخ ها و عرضه آنها در کلاس تصمیم بگیرند. هنرجویان در سنین پایین اغلب پختگی لازم را برای پذیرش و بهره برداری از چنین آموزشی ندارند. در این شرایط روش های تشویقی فردی تر مناسب تر است.
چگونه و چه هنگام طراحی آزمون پایانی را آغاز کنیم:
طراحی پیش نمونه آزمون پایانی یکی از بهترین روش ها در آغاز امادگی برای تدریس است. طراحی آزمون ها مجموعه ای مناسب از اهداف و چشم انداز ها را گسترش می بخشد. به این ترتیب تکالیف بر اساس مهارت ها و دانشی طراحی می شوند که انتظار کسب آن را در پایان دوره دارید. اگر شما به طراحی آزمونی بپردازید که نیازمند تفکر خلاق و تخیل باشد، با بهره گیری از روش های مشابه به تدریس خواهید پرداخت تا هنرجویان خود را در آزمون پایانی یاری کنید. تکالیف تعیین شده از سوی شما نیز به منظور تقویت نوآوری، حل مسأله و ایجاد مسائل خلاقانه طراحی می شوند.
طراحی آزمون به خودی خود فعالیتی خلاقانه است، سعی بر این است هنگام طراحی یک آزمون، از نظر روحی آرامش و فرصت لازم نیز داشته باشم.
طراحی آزمون درست همانند طراحی اولیه است. مهم ترین نکته در آن آغاز آن است. هیچ گاه در انتظار الهامات نباشید چرا که هنگامی پدیدار می شود که کار آغاز شده باشد.
البته هیچ گاه از صورت ابتدایی طراحی شده آزمون پایانی استفاده نمی کنم مگر آنکه اصلاحاتی در آن ایجاد کرده باشم که نمایانگر آن چیزی باشد که در دوره آموزشی تدریس شده است. همچنین علاوه بر آموزش هنر به طراحی داخلی منازل مشغولم. در طراحی داخلی پیش از آغاز کار با صاحبان منازل طراحی اولیه را در میان می گذارم و پیش از دست یابی به طرح پایانی4تا 8 بار بازنگری آن طرح اولیه می پردازم. علاوه بر این در طول دوران اجرای طرح نیز تغییرات و اصلاحاتی چند را در طرح پایانی اعمال می کنیم.
آزمون ها نیز هنگامی کیفیت بهتری می یابند که به صورت متناوب و دوره ای به بازنگری آنها پرداخته شود. هنگامی که به تدریس در یک دوره مشغولم ممکن است براساس تجارب قبلی فوق مجموعه ای از طرح های پایانی و موضوعاتی خاص را آموزش دهم اما هیچ گاه همه چیز را آن گونه که در آغاز طراحی کرده ام دنبال نمی کنم. شرایط خاص هر هنرجو، اتفاقات پیش بینی نشده و تجارب، اغلب ایده های جدیدی را به منظور ایجاد تغییر در دوره پدید می آورند.
معمولا آزمون ها را پیش از به کارگیری آنها اصلاح می کنم. به دلیل آنکه آماده سازس آزمون های مناسب، نیازمند صرف زمان و تلاش بسیاری است و اغلب پس از برگزاری آزمون و ارائه نتایج به هنرجویان، برگه های آزمون جمع آوری می شود تا سال آینده در اختیار هنرجویان بعدی قرار نگیرند. اما این فرصت در اختیار هنرجویان قرار می گیرد تا به مطالعه و بررسی اوراقی که حاوی واژه ها و ایده های نو هستند بپردازند.
طرح های آزمونی که در این بخش به آنها می پردازیم ،تقریباٌ به ترتیب ساماندهی شده اند .ما کار خود را با آزمون هایی آغاز می کنیم که نیازمند تفکر خلاق و واگرا هستند .سپس به سراغ آزمون هایی خواهیم رفت که نیازمند تفکر هم گرا وکمتر خلاقانه هستند .منم به عنوان یک هنر آموز به طراحی آزمون می پردازم ،اما هر معلم در رشته خود میبایست با بهره گیری از آزمون دانش آموزان برای افزایش دانسته هایش تلاش کند.می توان در تمام دروس از دانش آوزان خواست تا تمرین کنند و رفتارهای ناشی از تفکر خلاقانه آنها را آزمود.
نمی توان از همه دانش آموزان انتظار داشت که از آزمون هایی که ازآنها می خواهد درباره آن چه که در کلاس آموخته اند تفکری خلاق داشته باشند و ازآن لذت ببرند.این امر خلاف خواسته ها و انتظارات آنان است .اما ا گر منصف باشیم و مزایای یادگیری را که به تفکرخلاق منجر می شود توصیف بکنیم، آنها انگیزۀ مناسبی خواهند داشت. ممکن است این ایدها نیازمند ایجاد تحول در آزمون های خود هستیم .
نکاتی که می توان در طراحی آزمون در نظر گرفت :
1)نکات بیشتر را برای انتظارات کمتر و پاسخ های درست نا معمول تر را برای پرسش،در نظر بگیرید .برای هنر جویان توضیح دهید که چگونه این بخش ها را نمره گذاری کنند .
اعتبار پاسخ های صحیح را با توجه به عدم فراوانی آن ها و طبقه بندی عملی آن ها قرار دهید .
پرسش نمونه: یک هنرمند چگونه توجه بیننده را جلب میکند؟به پاسخ های معمولی امتیاز کمتر و به پاسخ های غیر معمول اما عملی امتیاز بیشتری تعلق می گیرد.
2)پرسش هایی را مطرح کنید که دارای بیش از یک پاسخ قابل قبول باشند و امتیازات را براساس شمار پاسخ های صحیح و منطقی هر هنرجو قرار دهید .از هنر جو بخواهید پاسخ ها را بر اساس این نکته طبقه بندی کند که کدام یک از پاسخ ها بهترین پاسخ است ،کدام یک وضعیت میانه ای دارد وکدام یک از کیفیت کمتری بر خوردار است .
پرسش نمونه :چه دلایلی وجود دارد که یک هنرمند درطراحی یک چشم انداز ممکن است از آن الهام گرفته باشد؟
3)ازهنر جویان بخواهید تا در کنار هر یک از واژه ها ومفاهیم آزمون ، یک طراحی به ابعاد 1 اینچ بیافرینند،این طراحی باید مفهوم مخالف آن واژه برگزیده را القا کندواین فعالیت مؤید تمرین تفکر خلاق است چرا که انجام آن نیازمند دانش و خیال پردازی است .
4)توجه به تفاوت ها : از دانش آموزان بخواهید جای خالی کنار هر واژه را با نوشتن معنی متفاوت آن واژه پر کنند. پژوهش ها حاکی از آنند که افراد بسیار خلاق با سرعت بیشتری نسبت به متضادها واکنش نشان می دهند.
5)نقاشی آزمون : از هنرجویان بخواهید یک طراحی با اندازه یک اینچ در کنار هر واژه بیافرینند به شکلی که تصویرگر معنای آن واژه باشد. این فعالیت نیازمند آگاهی از معنای واژه ها وتصور وحافظه برای اندیشیدن درباره نمونه تصویری هر مفهوم است.
6)آزمون مقاله :آزمون مقاله به ارزیابی تفکر خلاق می پردازد.این آزمون را می توان به شکلی طراحی کرد که تنها حافظه ودانسته های هنرجویان را ارزیابی کند .پرسش های خوب،نیازمند درگیر ساختن تخیل و قوه حل مسأله هستند که بر اساس دانش حاصل در دوره و مهارت های تفکری که دردوره،تمرین شده اند قرار دارند- به عنوان مثال ،فهرست کردن وتوصیف وطراحی و مشاهده مهارت هایی که هنرجویان در طول تمرین به دست آورده اند – سپس به ارائه تمرین متفاوتی بپردازند که هنرجویان می توانند در منزل با بهره گیری از همان مهارت ها تمرین کنند تا آنجا که می توانید ویژگی های متفاوتی به آزمون ببخشید ،اما توجه داشته باشید که همان مهارت های مشاهده اى و طراحی را در گیر کنید .
7) جور کردن واژه ها و تصویر :گروهی از تصاویر کوچک را تهیه کنید واز هنر جویان بخواهید .هر واژه را درکنار تصویری قرار دهند که به بهترین شکل آن واژه را توصیف کند.
8)آزمون پاسخ کوتاه و توصیف :از هنر جویان بخواهید تا توصیف کوتاهی در کنار هر واژه بیاورند .این آزمون برای ارزیابی دانسته ها مناسب است،اما خلاقیت مورد ارزیابی قرار نمی گیرد مگر آنکه هنرجویان ،توصیفات متضاد هر واژه را ارائه كنند.
9)پرسش های چند گزینه ای :طراحی این پرسش ها و گردآوری مجموعه ای از پاسخ هایی که صحیح به نظر برسند وتنها یکی از آنها پاسخ صحیح باشد کاری وقت گیر است اما اگر پرسش وگزینه های آن به صورت مناسب طراحی شده باشند می توانند دانش هنرجویان را بسنجند. برای آنکه خلاقیت هنرجویان را درگیر کنید می توانید از آنان بخواهید تا گزینه نا درست را شناسایی کنند. چون تصحیح این پرسش ها آسان است .
10)آزمون جورچین :در میان آزمون هایی که دراین بخش به آن ها اشاره شد ازمون جورجين کمتر از سایر انواع آزمون تفکر خلاق را در گیر می کند. در این آزمون هنر آموز فهرستی از توصیفات اسامی و.. را تهیه می کند .این فهرست بر اساس این موضوع قرار دارد که این موضوعات چگونه توصیف میشوند.طراحی این آزمون وتصحیح آن آسان است.اگر فهرست ها زیاد طولانی نباشند .هنرجویان با صرف زمانی اندک ، موفق به تکمیل آن ها می شوند. به دلیل مزایای این آزمون اغلب آن را در کنار یک یا چند آزمونی قرار می دهیم که تفکر خلاق را درگیر می کنند.
مفاهیم آزمون
آزمونی که در این بخش توصیف می شود مهارت های واقعی طراحی را نمی آزماید.
طراحی و دیگر مهارت های هنری را می توان با ارزیابی فعالیت های کارگاهی ارزیابی کرد.این آزمون به منظور ارزیابی دانش و توانایی های تفکر خلاق که در طول دوره آموزشی حاصل شده اند مورد استفاده قرار می گیرند .این بخش شامل فهرستی از واژه های اصلی است که در آزمون طراحی کاربرد دارند.شما به عنوان یک هنر آموز می توانید فهرستی مشابه تهیه کنید .
اگر شما به آموزش رشته ای دیگر می پردازید، می توانید چنین فهرستی را در آن درس نیز داشته باشید. اگر از هنر جویان خواسته اید که کتاب یا سایر منابع را مطالعه کنند می توانید بعضی ازواژه ها را به صورت مستقیم از کتاب یا منابع مذکور استخراج کنید.همان گونه که به بررسی فهرست مشغولید می توانید بسیاری از واژه ها را حذف و واژه های جدید را وارد فهرست کنید و فهرست خود را تهیه کنید .
شما می توانید چند نوع از آزمون های فوق یا همه آنها را در بخش های گوناگون یک آزمون بگنجانید.همچنین میتوانید مجموعه ای از آزمون های کوتاه را در طول دوره آموزشی ترتیب دهیدو هر بار از یکی اشکال سؤال بهره گیرد تا به این نتیجه برسید که هر یک از هنر جویان به کدام یک از پرسش ها علاقمندند.
هنگامی که دریافتید کدام نوع پرسش ها در کلاس دارای کارایی است، اصلاحاتی در آن ها ایجاد کنید تا خود و هنر جویانتان به این نتیجه برسید که این پرسش ها دارای ارزش ونیز نتایج قابل اطمینان هستند .یک پرسش با ارزش به سنجش آنچه که در دوره آموزشی آموزش داده شده می پردازد .این پرسش دانش عمومی هنرجویان را که ممکن است از راههای مختلفی حاصل شده باشد نمی سنجد .یک پرسش قابل اعتماد به صورت پیوسته به سنجش این نکته می پردازد که کدام یک از هنر جویان بیشترین یادگیری را حاصل کرده اند. شما در این آزمون مطمْن اید که شانش، عامل عمده نتایج نبوده است.
فهرست واژگان
تمامی واژه های فهرست زیر در تمام اشکال آزمون کارایی ندارند. به عنوان یک هنرآموز شما نیازمند گردآوری فهرست های مناسب هستید. همچنین شما پیش از ارائه آزمون به هنرجویان می بایست خود کارایی آن را بیازمایید. هنرآموزان می توانند به بررسی آزمون های همکاران خود بپردازند. این شیوه نیز آنان را درحل مسائل یاری می کند. اگر دوره آموزشی شما به صورت پیوسته نیازمند تفکر واگرا و تخیل است گنجاندن این تفکر و تخیل در آزمون ها نیز مفید خواهد بود. اگر دوره آموزشی بر ارائه راهکارهای صحیح متمرکز و نیازمند دقت و ظرافت است منصفانه نیست تا تفکر خلاق را در آزمون ها بگنجانید. چرا که بسیاری از آزمون ها تفکر واگرا و خلاق را نمی آزمایند. متأسفانه اغلب محتوای آموزشی یک دوره بدون تجربه کافی به تفکر خلاق و انتقادی، آموزش داده می شود.
اغلب به هر آزمون بخشی را می افزاییم که به هنرجویان اجازه می دهد که شمار محدودی از نکته ها را با فهرست کردن مطالبی که یاد گرفته اند اضافه کنند. این فهرست باید از میان نکاتی انتخاب شود که در دوره آموزشی حاصل شده اند که این فعالیت به هنرجویان خلاق اجازه می دهد تا از قوه تخیل خود بهره گیرند و هنرجویان باهوش را قادر می سازد تا به فهرست کردن نکاتی بپردازند که به خاطر سپرده اند و یا در آزمون گنجانیده نشده اند.
فهرست واژگان
آبستره شفافیت انتقال
آرشیو پابلو پیکاسو سایه
هنر طراحی خط تکرار
دورنما طراحی زنده نسبت
پس زمینه شخصیت خط پیش از تاریخ
خط جهت گیری خط جایگاه صفحه
تصویر دوگانه دورنمای خطی رامبراند
معنای دوگانه ابزار رئالیسم
دریافت دوگانه دیدگاه چندگانه درون مایه
طرح کلی تقابل
تصویرگری کنتراست
کوبیسم خط مخفی
فرم هنری ماتیس
گرافیک شکل
روشنایی بر تاریکی ارزش
تصحیح أزمون ها
تصحیح آزمون جور کردن یکی از آسان ترین روش های تصحیح در میان آزمون ها است. بنابراین دستیار شما قادر به انجام آن است. ما این آزمون را با وارد کردن پاسخ درست در کنار پاسخ نادرست و با بهره گیری از رنگی دیگر تصحیح می کنیم. هیچ گاه اوراق خود را با خودکار قرمز تصحیح نکنید چرا که این رنگ تأثیری منفی دارد.
هنگام تصحیح آزمون هایی که خلاقیت هنرجویان را درگیر کرده اند، می کوشم تا برخی از بهترین اوراق را دسته بندی کنم و در مرحله نخست به تصحیح آنها می پردازم، به این ترتیب درباره چگونگی تصحیح دیگر اوراق دیدگاه بهتری خواهم یافت و از بهترین و خلاقانه ترین پاسخ ها و طراحی ها کپی می گیرم. سپس این نمونه های کامل تر را در اختیار سایر هنرجویان قرار می دهم(توجه داشته باشید که نام هنرجویان را از روی کپی ها حذف کنید)من به ویژه از هنرجویان با قوه تخیل ضعیف می خواهم تا فرصت مشاهده و تلاش برای تقلید شیوه های تفکری را بیابند که به نتایج نوآورانه و تقویت کننده تخیل می انجامند. من به عنوان یک هنرجو در دوران تحصیل خود از کسب نمره پایین بدون آگاهی از اینکه چگونه می توان بهره بهتری کسب کرد مستأصل می شدم.
هنرآموزان می بایست با توجه به شرایط کلاس خود درباره نمایش بهترین پاسخ ها و عرضه آنها در کلاس تصمیم بگیرند. هنرجویان در سنین پایین اغلب پختگی لازم را برای پذیرش و بهره برداری از چنین آموزشی ندارند. در این شرایط روش های تشویقی فردی تر مناسب تر است.
چگونه و چه هنگام طراحی آزمون پایانی را آغاز کنیم:
طراحی پیش نمونه آزمون پایانی یکی از بهترین روش ها در آغاز امادگی برای تدریس است. طراحی آزمون ها مجموعه ای مناسب از اهداف و چشم انداز ها را گسترش می بخشد. به این ترتیب تکالیف بر اساس مهارت ها و دانشی طراحی می شوند که انتظار کسب آن را در پایان دوره دارید. اگر شما به طراحی آزمونی بپردازید که نیازمند تفکر خلاق و تخیل باشد، با بهره گیری از روش های مشابه به تدریس خواهید پرداخت تا هنرجویان خود را در آزمون پایانی یاری کنید. تکالیف تعیین شده از سوی شما نیز به منظور تقویت نوآوری، حل مسأله و ایجاد مسائل خلاقانه طراحی می شوند.
طراحی آزمون به خودی خود فعالیتی خلاقانه است، سعی بر این است هنگام طراحی یک آزمون، از نظر روحی آرامش و فرصت لازم نیز داشته باشم.
طراحی آزمون درست همانند طراحی اولیه است. مهم ترین نکته در آن آغاز آن است. هیچ گاه در انتظار الهامات نباشید چرا که هنگامی پدیدار می شود که کار آغاز شده باشد.
البته هیچ گاه از صورت ابتدایی طراحی شده آزمون پایانی استفاده نمی کنم مگر آنکه اصلاحاتی در آن ایجاد کرده باشم که نمایانگر آن چیزی باشد که در دوره آموزشی تدریس شده است. همچنین علاوه بر آموزش هنر به طراحی داخلی منازل مشغولم. در طراحی داخلی پیش از آغاز کار با صاحبان منازل طراحی اولیه را در میان می گذارم و پیش از دست یابی به طرح پایانی4تا 8 بار بازنگری آن طرح اولیه می پردازم. علاوه بر این در طول دوران اجرای طرح نیز تغییرات و اصلاحاتی چند را در طرح پایانی اعمال می کنیم.
آزمون ها نیز هنگامی کیفیت بهتری می یابند که به صورت متناوب و دوره ای به بازنگری آنها پرداخته شود. هنگامی که به تدریس در یک دوره مشغولم ممکن است براساس تجارب قبلی فوق مجموعه ای از طرح های پایانی و موضوعاتی خاص را آموزش دهم اما هیچ گاه همه چیز را آن گونه که در آغاز طراحی کرده ام دنبال نمی کنم. شرایط خاص هر هنرجو، اتفاقات پیش بینی نشده و تجارب، اغلب ایده های جدیدی را به منظور ایجاد تغییر در دوره پدید می آورند.
معمولا آزمون ها را پیش از به کارگیری آنها اصلاح می کنم. به دلیل آنکه آماده سازس آزمون های مناسب، نیازمند صرف زمان و تلاش بسیاری است و اغلب پس از برگزاری آزمون و ارائه نتایج به هنرجویان، برگه های آزمون جمع آوری می شود تا سال آینده در اختیار هنرجویان بعدی قرار نگیرند. اما این فرصت در اختیار هنرجویان قرار می گیرد تا به مطالعه و بررسی اوراقی که حاوی واژه ها و ایده های نو هستند بپردازند.